Она што започна пред повеќе 2 години, на 26-ти септември 2016 го имаше финалниот исход. Нашиот T1 Kombi од 1957 година беше генерално саниран од страна на тимот на чираци на Мајер Линц во текот на многубројни часови и со голема прецизност и страст. Слободен почеток за втор живот! Првите пробни зафати стариот/новиот Bulli ги положи со голема смелост.

Кога во 2014 година остатоците од VW T1 пристигнаа во дилерскиот сервис на Мајер Линц, радоста беше огромна. Заедно со чиракот кој беше на обука, Михаел Хохрајтер, раководителот на сервисот Вилхелм Лајбетзедер и добрите совети на поранешните искусни колеги, чираците со реставрацијата го создадоа своето мајсторско ремек-дело.

Откритието од Холандија, коешто првично беше испорачано во Белгија, во рок од две години беше во Линц целосно средено: лакот беше изваден, беше поминат со воден млаз, опремен со резервни делови, моторот беше доведен во форма и беше обложен со нова кожа. Освен тоа, култниот мини бус светна во сина боја и нов сјај.

Восхит во погледот имаше и кај чираците, особено кај Томас Пихлер, којшто со полна пареа работеше на изготвувањето за го подготви Bulli за типизирањето и за првото пробно возење. Според протоколот, првото пробно возење се одржа на средбата на Bulli во Калс, каде што T1 извозе цели 200 километри. Веднаш после тоа, тренди бусот кој веќе беше прекрасно украсен, имаше свој настап на една свадба.

Благодарение на работата на меѓугенерацискиот Bulli тим од Линц, новиот Bulli на Порше Аустриа беше направен во топ-форма за својата возраст. Тој во 2017 гордо го прослави својот 60-ти јубилеј. Среќен бус-ден!

Затвори