T4 ("Bulli") Код: Tип 2 Tранспортер 4 (Tип 7H)

1990 година Volkswagen ја започнува со нова генерација на Transporter. Целосно ново создадените Volkswagen Transporter и Bus со сериска ознака T4 се претставени со погон на предните тркала и агрегат за погон вграден во предниот дел. Со оглед на бројот на варијанти на конструкција и верзии, Т4 се поврзува со различните проширувања на палетата на модели на претходниот модел. За комерцијална употреба меѓу другото стојат на располагање затворена кабина, застаклено комбе, камион со приколка со висока и ниска површина за товарање, како и двојна кабина. За првпат Transporter го има како шасија и влечна глава за дополнителната демонтажа, монтажа и доградба. Покрај тоа сега на располагање стојат и две растојанија помеѓу тркалата за да се исполнат различните барања.

Оној кој Т4 сака да го користи како автомобил за слободното време или семеен автомобил, може да избере Caravelle или обемно опремени Multivan - вториот го има само со кратко растојание помеѓу тркалата. Продолжува крајно успешниот сериски модел California кој беше претставен две години претходно. Патничкиот автомобил иницијално го има со цврст висок покрив или со покрив на склопување кој може да се нарача. Следува верзија со полу висок покрив и варијанта со висок покрив со долго растојание помеѓу тркалата. Нов исто така e и Multivan Business. Опремен со кожа и актуелни новости, тој долго време е најскапиот и најексклузивниот сериски модел на Volkswagen.

Варијанти на модел

Варијанти на модел/Година на производство: Мотор: Место за вградување на моторот: Погон: Растојание помеѓу тркалата (mm): Должина/ширина /висина (mm):
T4 1.8: 1990 – 1992
T4 2.0: 1990 – 2003
T4 2.5: 1991 – 2003
T4 2.8 VR6: 1996 – 2000
T4 2.8 V6: 2000 – 2003
T4: 1.9 D: 1990 – 1995
T4 1.9 TD: 1993 – 2003
T4 2.4 D: 1990 – 2003
T4 2.5 TDI: 1995 – 2003
Бензинец:
1.8 + 2.0: четири цилиндри, сериски, разладување со вода
2.5: пет цилиндри, сериски, разладување со вода
2.8 VR6 + 2.8 V6: шест цилиндри, VR подредување, разладување со вода
Дизел:
1.9 D + 1.9 TD: четири цилиндри, сериски, разладување со вода
2.4 D + 2.5 TDI: пет цилиндри, сериски, разладување со вода
напред, попречно Предни тркала
Варијанта на модел syncro со погон на сите тркала
по избор 2.920 или 3.220 (не за Multivan) 4.707 – 5.107/1.840/1.940 – 2.430 (со висок покрив)

Мотор:

T4 1.8: 1990 – 1992
T4 2.0: 1990 – 2003
T4 2.5: 1991 – 2003
T4 2.8 VR6: 1996 – 2000
T4 2.8 V6: 2000 – 2003
T4: 1.9 D: 1990 – 1995
T4 1.9 TD: 1993 – 2003
T4 2.4 D: 1990 – 2003
T4 2.5 TDI: 1995 – 2003
Бензинец:
1.8 + 2.0: четири цилиндри, сериски, разладување со вода
2.5: пет цилиндри, сериски, разладување со вода
2.8 VR6 + 2.8 V6: шест цилиндри, VR подредување, разладување со вода
Дизел:
1.9 D + 1.9 TD: четири цилиндри, сериски, разладување со вода
2.4 D + 2.5 TDI: пет цилиндри, сериски, разладување со вода

Место за вградување на моторот:

T4 1.8: 1990 – 1992
T4 2.0: 1990 – 2003
T4 2.5: 1991 – 2003
T4 2.8 VR6: 1996 – 2000
T4 2.8 V6: 2000 – 2003
T4: 1.9 D: 1990 – 1995
T4 1.9 TD: 1993 – 2003
T4 2.4 D: 1990 – 2003
T4 2.5 TDI: 1995 – 2003
напред, попречно

Погон:

T4 1.8: 1990 – 1992
T4 2.0: 1990 – 2003
T4 2.5: 1991 – 2003
T4 2.8 VR6: 1996 – 2000
T4 2.8 V6: 2000 – 2003
T4: 1.9 D: 1990 – 1995
T4 1.9 TD: 1993 – 2003
T4 2.4 D: 1990 – 2003
T4 2.5 TDI: 1995 – 2003
Предни тркала
Варијанта на модел syncro со погон на сите тркала

Растојание помеѓу тркалата (mm):

T4 1.8: 1990 – 1992
T4 2.0: 1990 – 2003
T4 2.5: 1991 – 2003
T4 2.8 VR6: 1996 – 2000
T4 2.8 V6: 2000 – 2003
T4: 1.9 D: 1990 – 1995
T4 1.9 TD: 1993 – 2003
T4 2.4 D: 1990 – 2003
T4 2.5 TDI: 1995 – 2003
по избор 2.920 или 3.220 (не за Multivan)

Должина/ширина /висина (mm):

T4 1.8: 1990 – 1992
T4 2.0: 1990 – 2003
T4 2.5: 1991 – 2003
T4 2.8 VR6: 1996 – 2000
T4 2.8 V6: 2000 – 2003
T4: 1.9 D: 1990 – 1995
T4 1.9 TD: 1993 – 2003
T4 2.4 D: 1990 – 2003
T4 2.5 TDI: 1995 – 2003
4.707 – 5.107/1.840/1.940 – 2.430 (со висок покрив)

Верзии на мотор

Тип: Зафатнина (cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент(Nm - при min-1):
1.8 (1990 – 1992)       1.781 49/67/4.000 140/2.200

Зафатнина (cm3):

1.8 (1990 – 1992)       1.781

Моќност (kW/PS - при min-1):

1.8 (1990 – 1992)       49/67/4.000

Макс. вртежен момент(Nm - при min-1):

1.8 (1990 – 1992)       140/2.200
Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.0 (1990 – 2003)        1.968 62/84/4.300 159/2.200

Зафатнина(cm3):

2.0 (1990 – 2003)        1.968

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.0 (1990 – 2003)        62/84/4.300

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.0 (1990 – 2003)        159/2.200
Tип: Зафатнина (cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.5 (1991 – 2003)        2.461 1991 – 2003: 81/110/4.500
1997 – 2003: 85/115/4.500
1991 – 2003: 190/2.200
1997 – 2003: 200/2.200

Зафатнина (cm3):

2.5 (1991 – 2003)        2.461

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.5 (1991 – 2003)        1991 – 2003: 81/110/4.500
1997 – 2003: 85/115/4.500

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.5 (1991 – 2003)        1991 – 2003: 190/2.200
1997 – 2003: 200/2.200
Tип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.8 VR6 (1996 – 2000)
2.8 V6 (2000 – 2003)
2.792 1996 – 2000 (VR6): 103/140/4.500
2000 – 2003 (V6): 150/204/6.200
1996 – 2000 (VR6): 240/3.000/3.400
2000 – 2003 (V6): 245/2.500/5.500

Зафатнина(cm3):

2.8 VR6 (1996 – 2000)
2.8 V6 (2000 – 2003)
2.792

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.8 VR6 (1996 – 2000)
2.8 V6 (2000 – 2003)
1996 – 2000 (VR6): 103/140/4.500
2000 – 2003 (V6): 150/204/6.200

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.8 VR6 (1996 – 2000)
2.8 V6 (2000 – 2003)
1996 – 2000 (VR6): 240/3.000/3.400
2000 – 2003 (V6): 245/2.500/5.500
Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
1.9 D (1990 – 1995)    1.896 44/60/3.700 127/1.700/2.500

Зафатнина(cm3):

1.9 D (1990 – 1995)    1.896

Моќност (kW/PS - при min-1):

1.9 D (1990 – 1995)    44/60/3.700

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

1.9 D (1990 – 1995)    127/1.700/2.500
Tип: Зафатнина (cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
1.9 TD (1993 – 2003) 1.896 50/68/3.700 140/2.000/3.000

Зафатнина (cm3):

1.9 TD (1993 – 2003) 1.896

Моќност (kW/PS - при min-1):

1.9 TD (1993 – 2003) 50/68/3.700

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

1.9 TD (1993 – 2003) 140/2.000/3.000
Tип: Зафатнина(cm3): Моќност(kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.4 D (1990 – 2003)   2.370 1990 – 1998: 57/78/3.700
1997 – 2003: 55/75/3.700
1990 – 1998: 164/1.800/2.200
1997 – 2003: 160/1.900/2.900

Зафатнина(cm3):

2.4 D (1990 – 2003)   2.370

Моќност(kW/PS - при min-1):

2.4 D (1990 – 2003)   1990 – 1998: 57/78/3.700
1997 – 2003: 55/75/3.700

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.4 D (1990 – 2003)   1990 – 1998: 164/1.800/2.200
1997 – 2003: 160/1.900/2.900
Tип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.5 TDI (1995 – 2003) 2.461 1995 – 2003: 75/102/3.500
1998 – 2003: 65/88/3.600
1998 – 2003: 111/151/4.000
1995 – 2003: 250/1.900/2.300
1998 – 2003: 195/1.900/2.500
1998 – 2003: 295/1.900/3.000

Зафатнина(cm3):

2.5 TDI (1995 – 2003) 2.461

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.5 TDI (1995 – 2003) 1995 – 2003: 75/102/3.500
1998 – 2003: 65/88/3.600
1998 – 2003: 111/151/4.000

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.5 TDI (1995 – 2003) 1995 – 2003: 250/1.900/2.300
1998 – 2003: 195/1.900/2.500
1998 – 2003: 295/1.900/3.000

Нега на модел Избор на некои мерки за нега на модел.

1991

Бензинецот со 2,5 литри и пет цилиндри со 110 КС е нов меѓу моторите.

1993

Верзијата на сите тркала syncro сега ја има и заедно со мотори со пет цилиндри. Покрај Multivan со шест седишта има и висококвалитетно опремена изведба (меѓу другото со термоизолациско стакло) и со седум седишта.

Се воведува дизел моторот со 1,9 литри со турбо полнење и 68 КС.

T4 syncro како камион со приколка со двојна кабина денес е најомилено возило за слободното време.

1994

Програмата се проширува со California Highway со компактен висок покрив. Моделот California Exclusive (слика) со долго растојание помеѓу тркалата, цврст висок покрив исто така е нов. Тој е опремен со купатило, кујна и спална.

1996

Во новата година на модел доаѓа T4 од т.н. "голема надоградба на производството". Предниот дел на Caravelle и Multivan е продолжен за 8 cm и е опремен со ново создадени трапезоидни предни фарови и бели стакла на трепкачите. Новата должина го овозможува вградувањето на VR6 бензински мотор и големиот турбодизел со пет цилиндри (2.5 TDI). Сите модели се опремени со диск-сопирачки.

1997

Се воведува варијантата на модел. 

1998

16-инчно подвозје со поголеми сопирачки и две нови варијанти на моќности на турбодизелот со 2,5 литри со 88 и 150 КС. Црвеното "i" на плочката за тип TDI го означува врвниот мотор. Кај најмалите TDI таа е во сина боја.

1999

Се воведува електронската програма за стабилизација (ESP). 

2000

Ознаката на моделот се менува од VR6 во V6 како што расте моќноста на бензинскиот мотор со шест цилиндри од 140 на 204 КС.

2003

Во 2003 завршува производството на T4. 1.873.033 примероци се произведуваат во Хановер.

Галерија со слики

Multivan со V6 мотор.

Syncro Doka камион со приколка.

California Exklusive.

Multivan.

Великодушно во шестата генерација.

Без разлика дали како Transporter за големи и тешки задачи, како Caravelle за највисоките барања во професионалниот превоз на лица, како Multivan со великодушна понуда за простор и флексибилно користење на истиот или како патнички автомобил California: T6 се претставува како многустран и најдобро одговара на различните побарувања во работата и во слободното време.

© Volkswagen акционерско друштво - Сликите кои ги прикажуваат моделите T1, T2, T3 и T4 се ставени на располагање со пријателска помош од Volkswagen AG за илустрациите на веб-страницата. Преземањето односно користењето на сликите не е одобрено.