T5 ("Bulli")

Volkswagen Комерцијални возила уште еднаш се опреми од големиот број претходници на Transporter: за првпат мултиталентот се нуди со три висини на покрив. Зголемувањето на просторот за товарање создава нешто ново во споредба со неговиот претходник, пред сè со челичните каросериски ѕидови. Исто така ново: верзијата на опрема Shuttle. Многустраност покажуваат исто така и шасиите со единечна или двојна кабина за посебни надградби- без разлика дали се работи за камион со приколка, приколка со ладилник или влечно возило.

Трендот на луксузна лимузина со голем простор постојано расте и секогаш јасно се истакнува низ цела Европа. Возилото прогресивно се интегрира во спортот, слободното време и работата. Решение за тоа нуди Multivan, кој воведува скоро самопроизведен сегмент на возило. Новиот Multivan интензивното доживување на простор го поврзува со многустраните варијации на употреба на опремата. Новата варијабилност во задниот дел на Multivan е дефинирана од системот на лизгачки шини во подот. На овој систем можат да се прицврстат единечни седишта, клупа за седење и лежење и масичка на произволно место во задниот дел од возилото. Новитет е тоа што потпирачите на сиот мебел за седење во задниот дел се склопуваат како сендвич на седечката површина. Единечните седишта и задната клупа за седење во новиот Multivan ја градат површината за лежење. Во споредба со претходниот модел пред сè се истакнуваат поконцизни линии и посилни карактеристики на дизајнерските елементи. Пошироките лента и раменици го засилуваат моќниот впечаток. Решетката, како и браникот се од еден оформен дел.

Покрај сериските воздушни перничиња за возачот и совозачот, Multivan како прво мултиваријабилно комбе опционално располага со воздушни перничиња за глава во просторот за патници.

Како производител, Volkswagen Комерцијални возила во сегментот на Transporter, заедно со ESP нуди систем за помош при сопирање. Серискиот систем ABS со четири канали и системот за регулирање на заштита од пролизгување (ASR) кој е дел од основната опрема и исто така интервенира во управувањето со моторот, го заокружуваат активниот безбедносен пакет.

Во Multivan се користи нова генерација на дизел мотори. Сите мотори со самостојно палење работат само по принципот на пумпа-прскалка и турбо-полнач за издувни гасови со варијабилна геометрија на турбини. Ново создаден и светски уникатен е Tiptronic со 6 степени за попречната монтажа, која може да се нарача исклучиво за Transporter со погон на предните тркала и исто така само заедно со моторите со пет и шест цилиндри. Tiptronic нуди можности рачно да се вклучи. Сериски, новиот автоматски менувач со 6 степени во Transporter е со мотор V6 (погон на предни тркала).

Одличното и безбедно ракување на Transporter поставува нови стандарди. Возилото со погон на предните тркала поради големата цврстина на каросеријата и на новиот развој на целата шасија освојува со извонредна возна динамика и возна стабилност. McPherson пружините во предниот дел и софистицираниот принцип на задната оска со накосена суспензија со Miniblok пружини и посебни амортизери на Transporter му помагаат во возните карактеристики на ниво на патничко возило. Понатаму, стабилизаторите на двете оски со доволна големина го ублажуваат аголот на движење на новиот Transporter.

Варијанти на модел

Варијанти на модел/година на производство : Мотор: Место за вградување на моторот: Погон: Растојание помеѓу тркалата (mm): Должина/ширина /висина (mm):
T5 1.9
T5 2.5
T5 2.0
T5 3.2
Дизел:
1.9: четири цилиндри-пумпа прскалка-дизел
2.5: пет цилиндри-пумпа -дизел
Бензин:
2.0: четири цилиндри -Ото мотор
3.2: V6-Ото мотор
накосен попречно нанапред Погон на сите тркала 4MOTION, погон на предни тркала 3.000
3.200
Кратко растојание помеѓу тркалата:
4.892/1.904 - 2.283/1.950 - 1.990
Долго растојание помеѓу тркалата:
5.292/1.904 - 2.283/1.950 - 1.990

Мотор:

T5 1.9
T5 2.5
T5 2.0
T5 3.2
Дизел:
1.9: четири цилиндри-пумпа прскалка-дизел
2.5: пет цилиндри-пумпа -дизел
Бензин:
2.0: четири цилиндри -Ото мотор
3.2: V6-Ото мотор

Место за вградување на моторот:

T5 1.9
T5 2.5
T5 2.0
T5 3.2
накосен попречно нанапред

Погон:

T5 1.9
T5 2.5
T5 2.0
T5 3.2
Погон на сите тркала 4MOTION, погон на предни тркала

Растојание помеѓу тркалата (mm):

T5 1.9
T5 2.5
T5 2.0
T5 3.2
3.000
3.200

Должина/ширина /висина (mm):

T5 1.9
T5 2.5
T5 2.0
T5 3.2
Кратко растојание помеѓу тркалата:
4.892/1.904 - 2.283/1.950 - 1.990
Долго растојание помеѓу тркалата:
5.292/1.904 - 2.283/1.950 - 1.990

Верзии на мотор

Новите мотори се грижат за задоволство и одмерен погон во автомобилското секојдневие. Двата суверени Ото мотори произведуваат 85 kW/116 КС и 170 kW/231 КС, напредниот дизел досег нуди спектар од 77 kW/105 КС почнувајќи при четири цилиндри и 96 kW/131 КС до 128 kW/174 КС при пет цилиндри. Притоа особено задоволство при возењето овозможува и ново создадениот и штедлив дизел мотор со пет цилиндри-пумпа-прскалка со зафатнина од 2,5 литри, кој во зависност од степенот на моќност на неговите лакови на вртежен момент произведува 340 до 400 њутнметри. Досега уникатно во сегментот на автобуси/комбиња: секоја верзија од пет и шест цилиндри добива шест степени на брзина - и тоа не само кај рачен, туку и кај автоматски менувач.

Во зависност од моторот, дисковите на сопирачки ја сопираат шасијата на моделите на Multivan со големина од 16 или 17 инчи. Сериски се добиваат системот ABS со четири канали и системот ASR. Опционално може да се добие системот ESP (серија при мотори 128 kW TDI и 170 kW V6).

Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.0
Четири цилиндри Ото  
1.984   85/116/5.200 170/2.600

Зафатнина(cm3):

2.0
Четири цилиндри Ото  
1.984  

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.0
Четири цилиндри Ото  
85/116/5.200

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.0
Четири цилиндри Ото  
170/2.600
Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент(Nm - при min-1):
3.2 V6
Шест цилиндри Ото
3.189 173/235/6.200 315/2.900

Зафатнина(cm3):

3.2 V6
Шест цилиндри Ото
3.189

Моќност (kW/PS - при min-1):

3.2 V6
Шест цилиндри Ото
173/235/6.200

Макс. вртежен момент(Nm - при min-1):

3.2 V6
Шест цилиндри Ото
315/2.900
Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
1.9 TDI
Четири цилиндри          
1.896 77/105/3.500 250/2000

Зафатнина(cm3):

1.9 TDI
Четири цилиндри          
1.896

Моќност (kW/PS - при min-1):

1.9 TDI
Четири цилиндри          
77/105/3.500

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

1.9 TDI
Четири цилиндри          
250/2000
Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент(Nm - при min-1):
2.5 TDI
Пет цилиндри          
2.460 96/131/3.500 340/2.000

Зафатнина(cm3):

2.5 TDI
Пет цилиндри          
2.460

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.5 TDI
Пет цилиндри          
96/131/3.500

Макс. вртежен момент(Nm - при min-1):

2.5 TDI
Пет цилиндри          
340/2.000
Тип: Зафатнина(cm3): Моќност (kW/PS - при min-1): Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):
2.5 TDI
Пет цилиндри          
2.460 128/174/3.500 400/2.000

Зафатнина(cm3):

2.5 TDI
Пет цилиндри          
2.460

Моќност (kW/PS - при min-1):

2.5 TDI
Пет цилиндри          
128/174/3.500

Макс. вртежен момент (Nm - при min-1):

2.5 TDI
Пет цилиндри          
400/2.000

Нега на модел Избор на некои мерки за нега на моделот.

2003

Автоматски менувач со шест степени
Ново создаден и светски уникатен е Tiptronic со шест степени за попречна монтажа, кој може да се нарача исклучиво за Multivan моделите со погон на предните тркала, а исто така и заедно со моторите со пет и шест цилиндри. Предноста на Tiptronic е во неговото рачно менување степени. Во позицијата "S" се активира спортска програма за менување степени.

2004

Погон на сите тркала 4MOTION
Од почетокот на 2004 Transporter се произведува исто така и со погон на сите тркала. Поинаку од кај неговиот претходник, повеќе не се употребува Visco спојка, туку Haldex спојка. Се разбира дека изменетата техника на погон на сите тркала води кон ново име. Така, досега познатата ознака "Syncro" е заменета со "4MOTION".

Transporter Shuttle и Caravelle
Со две нови варијанти на автобус, комфорниот Transporter Shuttle и ексклузивниот Caravelle, Volkswagen ја проширува понудата на автобуси. Приспособени за зголемениот превоз на патници и со шест различни мотори, тие располагаат со над девет места за седење во 3-3-3 распоред на седишта и можат да се нарачаат со кратко (3.000 mm) или долго растојание помеѓу тркалата (3.400 mm).

Multivan Family
Со Multivan Family Volkswagen нуди атрактивен и поволен посебен модел, кој особено е наменет за семејства и лица кои се заинтересирани за спорт. Тој е опремен како возило со 6 седишта со флексибилен концепт на седишта на лизгачки шини за вртливото единечно седишта и тројната клупа за седење со практична масичка на склопување, како и пластичен под кој е лесен за негување.

Multivan Family - атрактивниот посебен модел на Volkswagen.

Transporter Shuttle е особено соодветен за превоз на лица за такси компании, туристички агенции или во хотели со 4 и 5 ѕвезди, за луксузни тури за разгледување и како превоз на аеродром.

2005

Der neue Multivan Beach

Der VW-Bus ist seit jeher das Synonym für "Mobile Freizeit". Mit dem neuen Multivan Beach bringt Volkswagen ein Fahrzeug auf den Markt, das wie kein anderes bisher in die Fußstapfen des "Bulli" tritt. Mit nur wenigen Handgriffen lässt sich der Multivan Beach in ein Reisemobil für zwei Personen verwandeln. Herzstück dieser wunderbaren Variabilität im Multivan Beach ist ein Schienensystem im Boden und an den Seitenwänden, das eine sichere Befestigung der verschieb- und demontierbaren Einrichtungsmodule gewährleistet. Insbesondere das Schienensystem an den beiden Innenwänden sorgt für einen aufgeräumten Innenraum.

Je nach den individuellen Bedürfnissen, ist der Multivan Beach, der ausschließlich als Diesel lieferbar ist, mit vier sparsamen sowie drehmomentstarken TDIs (vom 1.9 l mit 63 kW/86 PS bis hin zum 2.5 l mit 128 kW/174 PS) erhältlich. Optional kann der flexible Allrounder als Fünfzylinder-Turbodiesel auch mit der komfortablen 6-Gang-Tiptronic oder mit 4MOTION-Allradantrieb bestellt werden.

Der Multivan Beach, der Allrounder für Freizeit und Beruf.

Erfrischend anders ist sein Design mit der serienmäßigen Metallic-Lackierung Offroadgrey und der zur Wahl stehenden Design-Folierung in den Farben Sundown-Orange, Limette oder Steinblau.

Die herausnehmbare Campingbox bildete im Jahr 1951 die Basis für die Freizeitfahrzeuge von Volkswagen. Die aus dem California bekannte, rechts angeordnete Zweiersitzbank kann mit den beiden vorderen Drehsitzen und dem modifizierten Multiflexboard (Bettverlängerung mit Liegepolster) problemlos zu einer ebenen und bequemen Liegefläche verwandelt werden.

2007

Авантурист: Multivan PanAmericana
Со новиот посебен модел PanAmericana со погон на сите тркала Volkswagen на сите авантуристи, кои понекогаш сакаат да се движат надвор од улицата им нуди безбедна и суверена алтернатива. Multivan PanAmericana потсетува на рутата од Алјаска до Огнената Земја околу долга 23.000 km, која во 1999 година беше помината од Multivan со погон на сите тркала во рекордно време од само 15 дена. Посебниот модел лакиран во "Salt Lake Grey" со погон на сите тркала 4MOTION е посвета за оваа моќност. Со неговата голема надворешна оптика, заштитата н подвозјето и страничните лајсни уште на прв поглед тој ги покажува неговите Offroad квалитети.

Ново: Multivan со долго растојание помеѓу тркалата
Volkswagen го проширува брендот со неговата понуда за голем простор на лимузина со XL верзија. Со варијантата на Multivan продолжена за 40 cm - Multivan со долго растојание помеѓу тркалата - VW ја исполнува желбата за уште поголема понуда за простор и уште поголема флексибилност и варијабилност за транспорт на лица. Притоа носечки елемент е иновативниот систем со шини. По желба на него можат лесно и индивидуално да се постават до осум места за седење.

Ново: Multivan Startline и Multivan Atlantis
Volkswagen на неговите клиенти со лимузини со голем простор им нуди втор нов модел на Multivan, кој ги задоволува многустраните барања. Multivan Startline - препознатлив по страничните гуми во сребрена боја. Втор во лигата е спортски елегантниот посебен модел Multivan Atlantis, кој на неспоредлив начин соединува индивидуалност, флексибилност и комфор. Во него ќе најдат место до 7 лица.

2008

Ново кај Volkswagen: Multivan Family
Како што веќе наговестува името, Volkswagen Комерцијални возила ја проширува понудата за простор на голема лимузина за уште еден посебен модел со Multivan Family. Новиот Multivan Family во однос на опремата се потпира на линијата на опрема Comfortline, ги руши мостовите помеѓу почетниците Multivan Startline и Multivan Comfortline. Возилото со пет седишта воодушевува со комфорни опреми како повеќефункциски приказ, централна брава или клима уред и тројна клупа за седење која може да се спушти во површина за лежење.

Уште попривлечно: новото TransVan
"Профилот за транспорт" специјално создаден за австриската марка го соединува најдоброто од двата концепти на возило - имено понудата за простор на Transporter со комфорот на комбе со пет седишта. Достапната палета на мотори на новото TransVan, која ги опфаќа четирите TDI со спектар на моќност помеѓу 84 и 174 КС, како и два бензинци со 116 и 235 КС (V6) ги исполнува сите желби. Ново: Multivan United Multivan United соединува спортски дух, елеганција и комфор. Тие дополнително се истакнуваат со ниската поставеност на спортското подвозје вградено во Multivan United и натписите United на капакот за просторот на моторот и страничниот дел.

Multivan Family.

TransVan.

Multivan United.

2009

Новата генерација T5

Генерацијата на Transporter, Multivan, Caravelle и California се претставува побезбедно, попаметно, покомфорно и поекономично, како и со нов ДНК дизајн. Предната страна на возилото е целосно изменета. Јасните, хоризонтални линии прават овој сериски модел да има висококвалитетен и безвременски квалитет. Попречните шипки на решетката за ладење - заштитната решетка постојано се во црна боја. Покрај тоа новите, штедливи и екстремно лесни турбодизел (TDI) мотори сега располагаат со Common Rail вбризгување. Оттаму во светот за првпат опционално во оваа класа во употреба доаѓа менувач со двојна спојка (DSG) со седум степени. Исто така нов е и електронски управуваниот погон на сите тркала (4MOTION со Haldex спојка од 4-та генерација). Од новата T5 генерација за првпат се нуди спојот од погон на сите тркала и автоматски менувач. За 4MOTION со 6 степени во принцип на располагање стојат TDI моторите со 103 kW/140 КС и 132 kW/180 КС моќност.

2010

T5 4MOTION - новата генерација

Како врвна карактеристика на технологијата кај новата T5 генерација за првпат се нуди комбинацијата од 180 КС TDI мотор со DSG и погон на сите тркала.

2011

BlueMotion технологијата која штеди енергија сега со103 kW/140 КС TDI исто така е достапна и за две дополнителни варијанти на менувач. Понудата на бензински мотори се дополнува за 2.0 TSI со 110 kW/150 КС.

2012

Двете нови варијанти на мотор
Со двете нови варијанти на мотор успешната Т серија - која ги опфаќа Transporter, Caravelle, Multivan и California - преминува во новата година на модел. BlueMotion технологијата која штеди енергија сега е достапна со 103 kW/140 КС TDI исто така за две дополнителни две дополнителни варијанти на менувач. Понудата на бензински мотори се дополнува за 2.0 TSI со 110 kW / 150 КС.

Нова варијанта на менувач
Со краткиот менувач на специјалистот за погон на сите тркала Seikel, Volkswagen Комерцијални возила веднаш нуди нова варијанта на мотор скоро сите за T5 4MOTION 103 kW/140 КС TDI. Ова е особено погодно за возење на тежок терен надвор од патот, како и за превоз на луѓе и материјали до тешко достапни места.

Новата XL верзија
Volkswagen Комерцијални возила ја прошири неговата понуда за посебни додатоци на T5 со долго растојание помеѓу тркалата и камион со приколка со XL верзија. Со димензии од 3.150 mm x 2.040 mm и површина за товарање од околу 6,4 m², T5 камионот со приколка XL е совршен партнер за многустраните задачи во врска со транспорт. Така на пример можат да се сместат до пет Euro палети или товар со должина од 3.000 mm. Два нови посебни модели: California Beach Edition & Comfortline Edition Посебните модели "Edition" однадвор се препознатливи по покривот со мат црн лак и 17-инчните тркала од лесен метал "Cascavel", исто така и по црните рачки на вратите, темните задни фарови, црните B-столбови и црните акценти на фолија на задниот дел на возилото и на страничните лајсни, како и мат црниот лак во долниот дел на предниот браник. Затемнетите странични стакла на B-столбот во просторот за патници, држачите на системот на кровни носачи во сребрена боја, како и црната маркиза (опционално) го заокружуваат надворешниот изглед.

Издание California Beach.

Камион со приколка.

Камион со приколка XL.

2014

Нови мотори
Моќно и штедливо: Transporter и Multivan BlueMotion сега ги има исто така и со 103 kW/140 КС TDI мотор.

Чао, Чао Bulli!
Последното комбе од Бразил доаѓа во Хановер. По 56 години, на крајот на 2013-та година во Бразил заврши производството на Transporter. Засилените одредби во однос на безбедноста и издувните гасови не овозможуваат одобрување во иднина. Крајот на една ера: Во Бразил дотогаш беа произведени над 1,12 милиони "Kombi".

Галерија со слики

Multivan.

Multivan Startline.

Multivan Family.

Multivan Atlantis.

Multivan United.

Transporter.

Transporter Range.

California Edition.

Multivan Atlantis.

California.

Великодушно во шестата генерација.

Без разлика дали како Transporter за големи и тешки задачи, како Caravelle за највисоките барања во професионалниот превоз на лица, како Multivan со великодушна понуда за простор и флексибилно користење на истиот или како патнички автомобил California: T6 се претставува како многустран и најдобро одговара на различните побарувања во работата и во слободното време.