Мени
Затвори мени

Volkswagen Сервис Гуми и бандажи

Сите информации и промоции поврзани со промените на тркалата, новите гуми и бандажи.

Повеќе информации за Гуми и бандажи

ЕУ гуми Етикета

Барања за етикетирање на гуми во ЕУ

Од ноември 2012 година, од Европската унија се бара да означува гуми со моторни возила. Целите на означувањето со етикетата за гуми на ЕУ се поголема безбедност во сообраќајот и намалување на емисиите на загадувачи и бучава. Следниве својства на гумата се означени на етикетата за гуми во ЕУ преку графичко претставување: класа за ефикасност на гориво, класа на влажна зафат, како и класа на надворешен шум за тркалање и соодветна измерена вредност.

EU-Етикета на гуми Специфични својства на гуми

Ефикасноста на горивото

Гума со низок отпор на тркалање може да придонесе за намалување на потрошувачката на гориво, а со тоа и на емисијата на CO2 на возилото. Етикетата за гуми на ЕУ означува класа на ефикасност на горивото на гумата со црна стрела на обоена скала од А (зелена, ниска отпорност на тркалање) до G (црвена, висока отпорност на тркалање).

Влажен зафат

Влажниот зафат на гумата влијае на растојанието за сопирање на влажните коловози и е важен фактор за безбедност. Етикетата за гуми на ЕУ ги специфицира часовите за влажни држачи од А до Г. Во инаку идентични услови, гума со влажна класа А, има пократко растојание за сопирање на влажен пат од гума со влажна зафатнина F.

Класа на тркалање на бучавата

Тркалањето на бучавата на гумата придонесува за целокупниот волумен на возилото. Етикетата за гуми на ЕУ ја покажува измерената вредност на надворешниот тркалачки шум во децибели и иконограмата на класата на емисија на бучава со еден (тивок) до три (гласно) исполнет звучен бранови.

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Вашиот Volkswagen Team